Bijenwas schilderen of encaustic
Encaustic art: tekenen vanuit je gevoel...
Encaustic art is een techniek waarbij je met een schilderijzer (het ziet eruit als een klein strijkijzer) en blokjes bijenwas abstracte of figuratieve tekeningen maakt. De bijenwas wordt direct op de zool van het schilderijzer gesmolten. Vervolgens ga je met het schilderijzer over het papier. Hiervoor wordt speciaal encaustic papier gebruikt, gecoat papier. Doordat er een coatlaagje op het papier zit, dringt de bijenwas niet in het papier, maar blijft het er als het ware opliggen. Wanneer dit niet zo is, zou de bijenwas in het papier trekken, en dan kun je er niet meer mee werken.
Het is bij deze techniek vooral belangrijk dat je probeert de controle los te laten. Deze tekeningen maak je niet met je hoofd, maar met je hart, je gevoel. Je weet van te voren nooit hoe een tekening eruit komt te zien. Elke keer wanneer je het schilderijzer weer van het papier haalt weet je pas hoe je tekening er tot op dat moment uitziet. Dus de kaart blijft letterlijk verrassen(d) tot het einde. Je kunt ook net zolang doorgaan als je zelf wilt, want elke keer dat je het schilderijzer op de kaart zet smelt de was weer en verandert hij. Elke kaart is dus ook uniek. Je kunt met deze techniek geen twee dezelfde kaarten maken, al zou je het willen. Dat is niet mogelijk. Het gaat er dan in eerste instantie ook niet om of een tekening "mooi" of "lelijk" is. Wat de één mooi vindt, spreekt een ander misschien helemaal niet aan, en andersom. Het gaat er dan ook voornamelijk om wat een kaart met je doet. Het proces van de kaart maken is belangrijk. Welke kleuren gebruik je? Welke kleuren niet? Wat doet de kaart met je? Welk gevoel krijg je erbij? Welke associaties roept een kaart bij je op? Dit zijn allemaal vragen die een beetje inzicht kunnen geven in jezelf.
Juist omdat de kleuren en figuren zo abstract, maar tegelijkertijd zo intens zijn, betekent elke kaart voor iedereen weer iets anders. Al vind je een bepaalde kaart misschien niet zo mooi gelukt, hij doet tóch iets met je. Waarom vind je hem niet mooi? Ben je te lang doorgegaan? Staan bepaalde kleuren je tegen? Of vind je het lastig om geen controle te hebben over de figuren die je maakt?
Dit soort vragen en ideeen zullen vanzelf wel bij je opkomen wanneer je met deze techniek aan de slag gaat. Maar bovenal is het natuurlijk het belangrijkste dat je er plezier aan beleeft! Het is een vrij simpele techniek waar je in korte tijd hele leuke resultaten mee kunt behalen!
Bron van de tekst en webshop http://www.dymfna-art.com
Enkele voorbeelden uit eigen werken. Meer voorbeelden op mijn facebook pagina Encaustic Hans